Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

Het vorige kabinet kwam twee jaar geleden, nadat de Russische inval in Oekraïne de energieprijzen tot recordhoogten had opgedreven, met het Tijdelijk Noodfonds Energie. Naast de rijksoverheid leverden ook energiebedrijven een bijdrage aan dit fonds, waar vorig jaar meer dan 110.000 huishoudens een bijdrage uit ontvingen.

In het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma van het nieuwe kabinet stond al dat er opnieuw een energiefonds zou komen, maar daar stonden nog geen bedragen bij vermeld. Er komt een nieuwe opzet die de komende tijd nog nader moet worden uitgewerkt. Duidelijk is wel dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op "private partijen".

De energiebelasting op gas gaat met 2,8 cent per kubieke meter omlaag. Voor een gemiddeld huishouden, dat volgens cijfers van het Nibud zo'n 1200 kubieke meter per jaar verbruikt, scheelt dat op jaarbasis 33,60 euro.

Om huishoudens te helpen verduurzamen is volgend jaar 578 miljoen euro beschikbaar via de ISDE-regeling. Deze subsidie kan worden gebruikt voor maatregelen die de energierekening structureel helpen verlagen, zoals isolatie of de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

96

Gerelateerde artikelen