Volgens een nieuw OESO-rapport heeft de coronacrisis geleid tot de grootste verlaging in opbrengsten van de loonheffingen sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008/2009. Het rapport 'Taxing wages 2019-2020' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) biedt details over de belasting en socialezekerheidspremies die in OESO-landen over lonen en uitkeringen worden betaald door werknemers en werkgevers.

Het rapport laat zien dat dalende gezinsinkomens in combinatie met belastinghervormingen vanwege de pandemie leiden tot wijdverspreide dalingen van effectieve loonheffingen in de hele OESO. Het noteert recorddalingen in de zogenoemde belastingwig, de totale belasting op arbeid die zowel door werknemers als door werkgevers wordt betaald, minus gezinstoeslagen, als een percentage van de loonkosten voor de werkgever.

Van het rapport is een samenvatting gemaakt in de vorm van een vrij toegankelijke brochure in pdf en een online uitgave. Van het rapport zelf is eveneens een vrij toegankelijke online uitgave gemaakt.

 

Bron: OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Internationaal belastingrecht

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen