Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet een uitbreiding van de huurtoeslag naar onder meer studentenkamers niet zitten, zei ze tegen het ANP. Ze wil juist minder afhankelijkheid van toeslagen. "Mensen durven niet meer te werken, omdat ze bang zijn voor consequenties voor hun besteedbare inkomen." Bovendien kost zo'n uitbreiding volgens Keijzer miljarden.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft de overheid opgeroepen de huurtoeslag ook voor onzelfstandige woonruimtes te laten gelden. Op die manier zouden studenten die woonfaciliteiten delen met anderen ook in aanmerking komen voor toeslagen. Volgens de bond zou dat het makkelijker maken voor studenten om huisvesting te vinden. Nu geldt de huurtoeslag alleen voor zelfstandige woonruimtes.

Het vorige kabinet heeft zich toegelegd op een "gelijker speelveld" voor de bouw van zowel kamers in gedeelde huizen als zelfstandige studio's. Hoe minister Keijzer dat wil bereiken, kan ze nog niet zeggen. "Dit is echt een gesprek dat je ook met gemeenten moet voeren."

In een donderdag gepubliceerd rapport over studentenhuisvesting staat dat het aandeel studenten dat voorzieningen deelt met anderen de afgelopen jaren is gedaald. Het percentage studenten in een eenkamerwoning steeg juist van 15 procent in 2015-2016 naar 24 procent in het afgelopen collegejaar.

"Zorg dat je aansluit bij de diverse wensen van studenten", is Keijzers boodschap aan gemeenten. "Sommigen willen een studio, sommigen willen met zijn allen op een gang in een studentenflat."

Zelf zet Keijzer ook in op hospita's. Vorige week lanceerde de minister een campagne om mensen te stimuleren een student in huis te nemen. Keijzer denkt ook dat er studenten zijn die liever bij een hospita wonen dan met andere studenten, zegt ze. "Maar omdat er te weinig hospita's zijn, wordt die match niet gemaakt."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

197

Gerelateerde artikelen