Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) kijkt of het mogelijk is om bedrijven in bepaalde sectoren te verplichten om een minimumaantal werkenden in dienst te nemen. Van alle arbeidskrachten moet dan zeker een bepaald percentage in dienstverband werken. Dat meldt hij aan de Kamer in een brief.

Daarnaast kijkt Van Hijum vanwege problemen in de vleessector naar de mogelijkheid om het inhuren van uitzendkrachten in bepaalde sectoren te verbieden. Zo'n verbod zou het "sluitstuk van de aanpak van problemen" zijn, benadrukt hij. Hij laat een technische verkenning uitvoeren naar de ingreep.

Het onderzoek naar deze twee maatregelen wordt begin volgend jaar verwacht. "Pas na deze verkenning kan ik een besluit nemen óf ik extra maatregelen zal voorstellen en zo ja, voor welke sector of sectoren", laat Van Hijum weten.

In de vleessector werd eerder dit jaar "grootschalig misbruik" geconstateerd, waarbij onder meer werknemers zomaar op staande voet werden ontslagen. Van Hijums voorganger maakte samen met koepelorganisaties een reeks afspraken, waaronder de invoering van een meldplicht voor misstanden in de sector.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

845

Gerelateerde artikelen