De Ministerraad heeft op 23 augustus 2024 ingestemd met het pakket Belastingplan 2025. Het eerste Belastingplan van het kabinet-Schoof bevat verschillende fiscale maatregelen die in het Hoofdlijnenakkoord (V-N 2024/23.3) zijn afgesproken, waaronder de verhoging van het BTW-tarief op logies en de beperking van de giftenaftrek in de inkomstenbelasting. Ook het inkomensbeleid voor 2025 en de fiscale maatregelen met (budgettaire) gevolgen die samenhangen met de begroting voor het jaar 2025 zitten in het wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen stelt het kabinet onder andere voor om de Belastingdienst voorlopig uit te zonderen van de wet Modernisering elektronisch berichtenverkeer (V-N 2023/30.20) en de BPM-vrijstelling voor een bestelauto van een ondernemer te laten vervallen.

Het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 bouwt voort op de Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 (V-N 2024/4.3.3) en beperkt de toegang tot beide faciliteiten tot (semi-) ondernemers en leidt tot een versoepeling van de voorwaarden voor de BOR (bezits- en voortzettingseis). Daarnaast wordt oneigenlijk gebruik van de BOR op (zeer) hoge leeftijd (zogenoemde rollatorinvesteringen) en bedrijfsopvolgingscarrousel (dubbel-BOR) aangepakt.

Andere wetsvoorstellen van het pakket zijn de wetsvoorstellen Wet tegemoetkoming onterechte afwijzing buitengerechtelijke schuldregeling, het wetsvoorstel Belastingplan BES-eilanden 2025, het wetsvoorstel uitvoering van de beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit en het wetsvoorstel Wet eigen bijdrage Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht per 2025 en vereenvoudiging van de regeling.

Het pakket Belastingplan 2025 wordt nu voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd. Na advies van de Raad van State kan het pakket op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025 is aangepast na de kritiek van de Raad van State. De Staatssecretaris van Financiën stuurt het voorstel op korte termijn aan de Tweede Kamer.

Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2024, komt Taxlive met een special waarin de redactie van V-N Vandaag de maatregelen uit het pakket Belastingplan 2025 voor u op een rijtje zet.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

1521

Gerelateerde artikelen