Meer dan de helft van de mkb-ondernemers die coronanoodsteun aanvroegen, vindt het een enorme uitdaging om deze terug te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van financieringsplatform October onder meer dan vijfhonderd mkb'ers. Bijna de helft gaat nieuwe schulden aan om oude leningen, waaronder de NOW, af te lossen, meldt het FD.

Hiervoor klopt het mkb steeds minder aan bij de banken, want daar krijgen ze meestal nul op het rekest. Ze zijn vaak aangewezen op alternatieve, duurdere financiers die volgens October inmiddels 27 procent van alle mkb-kredieten tot € 1 miljoen verzorgen. Daardoor worden noodlijdende ondernemers extra op kosten gejaagd.

Ondernemers zoeken steeds meer naar alternatieve vormen van kapitaal, zoals flitskredieten. Daarbij is sprake van een korte looptijd, grote aflossingen en een hoge rente. Ook laten veel ondernemers de huurachterstand oplopen en worden de leveranciers steeds later betaald om geld in kas te houden, schrijft de krant.

Ook de betaling van de uitgestelde belastingen uit de coronatijd blijkt een probleem. Ruim zesduizend bedrijven hadden eind februari bij de Belastingdienst uitstel van betaling aangevraagd. De meeste wilden een betaalpauze van maximaal een half jaar. Volgens het ministerie van Financiën zijn 3300 verzoeken toegewezen. Slechts vijfhonderd kregen toestemming om niet in vijf maar in zeven jaar tijd af te lossen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

Dossiers: Corona

22

Gerelateerde artikelen