Het Inclusive Framework voor BEPS van de OESO/G20 heeft de onderhandelingen afgerond over een multilateraal instrument ten behoeve van Pijler 2. Deze zogenoemde STTR MLI garandeert implementatie van een wereldwijde minimumbelasting in de aangesloten landen. Het multilateraal instrument (MLI) stelt landen in staat de Subject to Tax Rule (STTR) efficiënt uit te voeren in bestaande bilaterale belastingverdragen.

Dat meldt de OESO. Tekst en toelichting staan op de website van het samenwerkingverband van rijke landen. De STTR is met name van belang voor ontwikkelingslanden en een van de maatregelen van Pijler 2 om een minimumniveau van belasting te garanderen.

De STTR is bedoeld voor gevallen waarbij in een belastingverdrag een verlaagd tarief voor uitgaande betalingen is afgesproken, maar waarbij deze betalingen laag worden belast in het land van de ontvangende entiteit. (Ontwikkelings)landen mogen – in afwijking van de in de in een belastingverdrag afgesproken afbakening van heffingsrechten – meer (bron)belasting heffen over bepaalde betalingen als het andere verdragsland waar de betaling wordt ontvangen deze onderwerpt aan een statutair VpB-tarief dat lager is dan 9 procent.

Het gaat om rente-, royalty- en andere betalingen (zoals vergoedingen voor dienstverlening) die worden betaald tussen verbonden personen (met name groepsmaatschappijen binnen dezelfde multinational).

Nu de tekst van de STTR MLI klaar is staat die open voor ondertekening door de landen.

Bron: OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

324

Gerelateerde artikelen