In 2023 heeft de Belastingdienst als experiment een najaarsmeting van de Fiscale Monitor uitgevoerd onder MKB-ondernemingen en particuliere belastingplichtigen. De resultaten van de najaarsmeting zijn sterk vergelijkbaar met die van de reguliere meting in het voorjaar. Het management van de Belastingdienst geeft aan dat aan de aanvullende najaarsmetingen geen vervolg wordt gegeven, de najaarsmeting voegt te weinig informatie toe.

De Belastingdienst voert sinds 1994 de Fiscale Monitor uit, dit is een jaarlijks onderzoek waarbij verschillende doelgroepen online worden bevraagd over het functioneren en imago van de Belastingdienst, waardering van de dienstverlening, vertrouwen in de Belastingdienst, belastingmoraal en compliance.

Het algemene beeld van de meting in het voorjaar en het najaar 2023 is vrijwel gelijk. Waar er wel een verschil is tussen de voor- en de najaarsmeting, is dit klein en meestal niet significant. Zo scoort de Belastingdienst in het onderzoek onder MKB-ondernemingen in het najaar iets minder goed op het imagokenmerk ‘betrouwbaar’.

In mei en juni 2024 vindt weer een reguliere meting van de Fiscale Monitor plaats.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

18

Gerelateerde artikelen