Nederland is uit de top 5 gevallen in de jaarlijkse concurrentieranglijst van de Zwitserse universiteit IMD, dat onder andere de staat van de economie en het vestigingsklimaat meet. Dit meldt VNO-NCW. Nederland is qua concurrentievermogen gedaald naar de zesde plek. Zo zakte Nederland ten opzichte van een jaar eerder op het terrein van de kracht van onze economie van plek twee naar plek negentien. Onze relatief zware en lange lockdown speelde Nederland hier onder meer parten.

De top vijf van de concurrentieranglijst bestaat nu uit: Denemarken, Zwitserland, Singapore, Zweden en Hong Kong. Opvallend is de prestatie van de Denen, die zeer goed scoren op onder meer duurzaamheid, digitalisering, productiviteit en voorspelbaar overheidsbeleid. De IMD-ranglijst voor het concurrentievermogen van landen is opgebouwd uit meerdere deelindicatoren. Nederland is met name op het punt van overheidsbeleid en randvoorwaarden voor groei sterk gezakt de afgelopen tien jaar.

Nederland daalde tussen 2010 en nu op het terrein van infrastructuur van plek vier naar plek tien. Verder zakte Nederland qua fiscaal beleid van plek 42 naar plek 59. Waar het gaat om de binnenlandse economie zakte Nederland van 14 naar 25 en ook bij het aantrekken van internationale investeringen daalde Nederland van plek 21 naar plek 46. Aan de bedrijvenkant blijven de scores onverminderd hoog en steeg Nederland diverse plekken.

VNO-NCW en MKB-Nederland uitten al eerder hun zorgen dat het Nederlands vestigingsklimaat toenemend onder druk staat en verslechtert. 'Een goed vestigingsklimaat is geen rustig bezit. Juist op punten als voldoende woningen, de bereikbaarheid en de schakel tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn er grote zorgen en moeten we vol aan de slag om alle plannen uit het coalitieakkoord uit te voeren,' aldus de ondernemersorganisaties. 'Ook op het punt van bijvoorbeeld de winstbelasting zitten we inmiddels in de Europese achterhoede als het gaat om de aantrekkelijkheid van Nederland.'

Bron: VNO-NCW/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

15

Gerelateerde artikelen