Nederland verwelkomt op 31 oktober en 1 november vertegenwoordigers van belastingdiensten, ministeries en bedrijven uit meer dan 60 landen op het internationale seminar dat Nederland samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) organiseert. Thema van de internationale bijeenkomst is de implementatie van de wereldwijde minimumbelasting (Pijler 2).
Het internationale akkoord van oktober 2021 over de wereldwijde minimumbelasting is door meer dan 140 landen onderschreven, waaronder Nederland. Onderdeel van dit akkoord zijn afspraken over een wereldwijd minimumniveau van belastingheffing van 15 procent voor grote multinationale groepen. Het akkoord is een belangrijke mijlpaal, omdat het belastingontwijking tegengaat en een ondergrens stelt aan de belastingconcurrentie tussen staten.
Nederland heeft de afspraken over de minimumbelasting volledig en vroegtijdig omarmd. Sinds 31 december 2023 is de Wet minimumbelasting 2024 van kracht. Met deze wet dienen groepen met een (wereldwijde) omzet van ten minste 750 miljoen euro een bijheffing te betalen als het effectieve belastingtarief in een staat lager is dan 15 procent. Het kan dan gaan om multinationale groepen maar ook om groepen die geheel in Nederland zijn gevestigd.
De Belastingdienst geeft uitvoering aan deze wet. Hiervoor is het Expertiseteam Pijler 2 opgericht. Dit team is samen met lokale belastinginspecteurs verantwoordelijk voor de uitvoering van de minimumbelasting. Het team werkt aan standpunten, informatie-uitwisseling met andere landen en coördinatie binnen de Belastingdienst.
Het seminar biedt vertegenwoordigers van belastingdiensten en ministeries uit landen over de hele wereld, waaronder ook diverse ontwikkelingslanden, de kans om hun ervaringen met de toepassing en uitvoering van de Pijler 2-regels met elkaar te delen. Daarnaast zijn het bedrijfsleven, de wetenschap en de adviespraktijk een dagdeel aanwezig om hun inzichten te delen.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Minimumbelasting