Het Italiaanse OM doet onderzoek naar twee voormalige financiële directeuren van Booking.com wegens verdenking van onbetaalde btw door het reisplatform. De Italianen hebben de Nederlandse autoriteiten gevraagd deze directeuren te ondervragen, zo meldt persbureau Reuters.

De Italiaanse FIOD constateerde vorig jaar juni dat Booking.com 153 miljoen euro aan omzetbelasting heeft ontdoken. Het zou gaan om btw over vakantieverhuur geboekt via het platform van 2013 tot 2019. Booking.com werkt als intermediair tussen verhuurders en gasten. Particuliere accommodaties die niet professioneel worden gerund, hebben vaak geen btw-nummer, maar de Italiaanse fiscus vindt dat Booking.com in dergelijke gevallen dan maar de belasting had moeten innen.

Het bedrijf voert ter verdediging aan dat hotel- en bed-and-breakfast-eigenaren die het platform gebruiken, zelf verantwoordelijk zijn voor het innen en betalen van de btw die ze verschuldigd zijn in Italië en andere landen van de Europese Unie.

De Italiaanse aanklagers hebben vorige maand hun collega's in Rotterdam een ​​Europees onderzoeksbevel, een European Investigation Order (OIE), gestuurd met het verzoek om gegevens te verzamelen over onder meer de omzet van het bedrijf en hebben ook gevraagd om Olivier Bisserier, chief financial officer (CFO) bij Booking.com van 2013 tot 2019, en Marcela Martin, CFO van 2019 tot 2020, te ondervragen.

Een eerste Europees onderzoeksbevel dat in augustus 2018 door de Italianen was verzonden, werd in mei 2019 door de Rotterdamse officieren van justitie afgewezen, terwijl een tweede verzoek met aanvullende informatie uit augustus 2019 niet is beantwoord, zo schrijft Reuters.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

53

Gerelateerde artikelen