
Hof 's-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat Nederland heffingsbevoegd is over de termijnen van een goudenhanddrukstamrecht van een in Duitsland wonende gerechtigde. De Hoge Raad verwerpt diens cassatieberoep.
De zaak (2 oktober 2020, ECLI:NL:HR:2020:1530) verloopt als volgt. Een man heeft in 2002 een ontslagvergoeding ontvangen. Hij bedingt daarvoor een stamrecht. De verzekeraar houdt op de uitkeringen aan de man loonheffingen in. De man woont in Duitsland.
Naar zijn mening komt aan Nederland helemaal geen heffingsbevoegdheid toe. Hij stelt dat de ontslagvergoeding bestaat uit een bedrag dat is afgestemd op en strekt tot verbetering van onvoldoende pensioenrechten. Volgens hem is daarom het pensioenartikel en niet het arbeidsartikel uit het belastingverdrag dat Nederland met Duitsland heeft gesloten van toepassing. Maar hij maakt dit niet aannemelijk.
Volgens Hof 's-Hertogenbosch moeten de uitkeringen worden gezien als inkomen uit arbeid, zodat het arbeidsartikel toepassing vindt. Nederland mag dan heffen. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de man.
Belang voor de praktijk
Deze uitspraak is nog gewezen onder het oude belastingverdrag met Duitsland. Onder het nieuwe belastingverdrag met Duitsland is het pensioenartikel ingrijpend gewijzigd. Zie voor een toelichting de website van de Belastingdienst.
De hoofdregel is dat uitkeringen uit een goudenhanddrukstamrecht vallen onder het arbeidsartikel. De belastingheffing is dan doorgaans toegewezen aan het bronland. Het pensioenartikel kan alleen toepassing vinden als voldaan is aan de voorwaarden die volgen uit het arrest van de Hoge Raad van 3 mei 2000 (ECLI:NL:HR:2000:AA5676).
In het verleden kon het lijfrenteartikel toepassing vinden op goudenhanddrukstamrechtuitkeringen als het belastingverdrag een lijfrentedefinitie kent. Daaraan is met het arrest van de Hoge Raad van 19 mei 2017 (ECLI:NL:HR:2017:913) een einde gekomen.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht