Nederlanders sparen steeds meer bij banken in het buitenland. Ze lijken te willen profiteren van de soms aanzienlijk hogere spaarrentes bij banken in bijvoorbeeld Estland en Italië. Ook wordt veel geld weggezet op rekeningen in Duitsland en België.
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de banktegoeden van Nederlandse huishoudens in andere eurolanden in twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Eind juni ging het in totaal om 15 miljard euro. Twee jaar terug was dat nog 7,3 miljard euro.
Eerder was er vanuit de politiek kritiek dat de grote Nederlandse banken hun spaarrentes niet zo sterk verhoogden toen de Europese Centrale Bank (ECB) begon met het verhogen van de rente. Over de grens gingen de rentes veel harder omhoog. Volgens vergelijkingssite Geld.nl kun je bij Trade Republic, met hoofdkantoor in Berlijn, en de Spaanse Openbank tegenwoordig spaarrentes van bijna 4 procent krijgen.
Vooral Italië en Duitsland zijn populair onder Nederlandse huishoudens, stelt DNB. In ieder van deze landen stond ongeveer 2,6 miljard euro op bankrekeningen. Duitsland was al langer het land binnen de eurozone waar Nederlanders de meeste banktegoeden hadden, maar Italië heeft dat land nu geëvenaard.
Uit de cijfers van de centrale bank komt naar voren dat er überhaupt meer wordt gespaard. De tegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken zijn in dezelfde periode met bijna 8 procent gestegen tot 597,3 miljard euro.
Omgekeerd hebben buitenlandse huishoudens in het eurogebied ook voor zo'n 12,7 miljard euro gestald bij banken in Nederland, stelt DNB. Twee jaar terug was dat nog 10,6 miljard euro. Daarbij gaat het ook om Nederlanders die zijn geëmigreerd en langer dan een jaar in het buitenland wonen.
Nederlanders sparen niet alleen meer in het buitenland, er wordt volgens de centrale bank ook meer over de grens geleend. De toename hiervan is evenwel een stuk minder sterk. Eind juni ging het om ongeveer 15,7 miljard euro. In 2022 was dit nog 14,3 miljard euro. De meeste van deze leningen zijn afgesloten bij Duitse en Belgische banken.
Bron: DNB/Geld.nl
Informatiesoort: Nieuws