De Nederlandse Emissieautoriteit heeft onlangs een eerste brief gestuurd naar elektriciteitsproducenten over de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing (IME). De wet regelt de uitvoering van de EU-verordening (EU) 2022/1854 die lidstaten van de EU verplicht om een bovengrens te stellen aan de marktopbrengsten van elektriciteitsproductie in de periode van 1 december 2022 tot en met 30 juni 2023. Opbrengsten boven die grens worden belast. 

De brief (pdf) markeert de start van de uitvoering van de IME en informeert producenten over hun verplichtingen onder deze tijdelijke wet. Eén van de belangrijkste verplichtingen is het opstellen en indienen van een marktinkomstenverslag bij de autoriteit. Dit verslag vormt de basis voor de aangifte en de uiteindelijke betaling van de heffing bij de Belastingdienst. Producenten zullen in februari een uitnodiging ontvangen van de Belastingdienst tot het doen van aangifte.

De doelgroep voor de heffing is bepaald op basis van het aansluitingsregister van de elektriciteitsnetbeheerders. Producenten die van mening zijn dat zij ten onrechte tot de doelgroep behoren, kunnen een 'Melding onjuiste doelgroepbepaling' indienen bij de autoriteit.

De minister van Klimaat en Groene Groei heeft de Regeling inframarginale elektriciteitsheffing van de zomer bekendgemaakt. De regeling trad op 25 juli 2024 in werking.

Bron: Nederlandse Emissieautoriteit

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

10

Gerelateerde artikelen