![](/media/ke0bej4l/belgievlaanderen.jpg)
Het regeerakkoord van de nieuwe 'Arizona'-coalitie bij onze zuiderburen bevat een fiscale maatregel die inhoudt dat op de gerealiseerde meerwaarden uit aandelen, trackers, fondsen, maar ook op obligaties en crypto een meerwaardebelasting wordt geheven van 10 procent, ook wel solidariteitstaks genoemd. De invoering van deze maatregel is zeer omstreden. Om kleine beleggers niet extra te belasten geldt de belasting pas vanaf 10.000 euro meerwaarde.
Dat meldt KPMG in een overzicht van alle aangekondigde fiscale maatregelen van het nieuwe kabinet. De nieuwe regering onder leiding van premier Bart de Wever wordt ook wel de Arizona-coalitie genoemd, naar de kleuren van de coalitiepartijen die overeenkomen met de kleuren in de vlag van de Amerikaanse staat.
Andere fiscale maatregelen die naar verwachting op zijn vroegst in 2026 in werking zouden moeten treden betreffen:
- de liquidatiereserve en VVPRbis-stelsel;
- de omzetting van het DBI-regime (de Belgische deelnemingsvrijstelling) naar een DBI-vrijstelling;
- een nieuwe exitbelasting voor rechtspersonen;
- de verhoging van het minimumloon voor bedrijfsleiders van mkb-bedrijven om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting;
- de verhoging van de investeringsaftrek;
- de invoering van een digitaks; en
- de verhoging van de belastingvrije vergoeding voor expats.
Lees het complete overzicht op de website van KPMG.
Fout in aangifte
Een ander plan van de nieuwe coalitie is om de boete bij een fout in de belastingaangifte, die te goeder trouw gebeurde, af te schaffen. Nu blijkt, door een recente uitspraak van het hof van beroep van Antwerpen, dat de Belgische fiscus voorlopig een onschuldige fout in de belastingaangifte toch mag beboeten, zo meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd.
Het Grondwettelijk Hof oordeelde eind november dat de Belgische belastingdienst bij dergelijke fouten niet automatisch een boete moet geven. De uitspraak van het Grondwettelijk Hof leek de deur open te zetten voor particulieren en bedrijven om de boetes terug te vorderen. Maar het Hof van Beroep in Antwerpen oordeelde dus nu in twee zaken tegen de fiscus dat de boetes van 10 procent niet in strijd zijn met de wet.
Volgens het Hof van Beroep is de boete dus ook rechtmatig als er geen sprake is van kwade opzet. De Arizona-partijen beloven in hun regeringsprogramma om deze boetes na een foute aangifte af te schaffen. “Een belastingverhoging van 10 procent zal niet langer worden toegepast bij overtredingen te goeder trouw of administratieve vergetelheden”, zo staat er in het regeerakkoord. Wie bewust fouten maakt, zal nog wel een sanctie krijgen.
Bron: De Tijd/KPMG
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht