
Begin deze zomer is de Global Tax Expenditures Database (GTED) gelanceerd, een tool die openbaar beschikbare gegevens over belastinguitgaven verzameld, analyseert en vergelijkt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Rusland en Nederland in 2019 met respectievelijk 14,38 en 12,92 procent de meeste belastinguitgaven doen als die worden afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) of de totale belastinginkomsten.
Overheden gebruiken een breed scala aan beleidsinstrumenten om publieke doelen na te streven. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de voordelen die ze bepaalde belastingplichtigen bieden via belastingvoordelen, ook wel belastinguitgaven genoemd. Denk hierbij aan fiscale prikkels voor bedrijven, aftrekposten voor burgers, lagere belastingtarieven of vrijstellingen voor specifieke goederen.
De database heeft als doel om de transparantie rond belastinguitgaven te vergroten en inzicht te bieden in de cruciale rol die belastingvoordelen spelen in belastingstelsels over de hele wereld. Zo valt uit de database af te leiden dat Nederland de afgelopen zes jaar gemiddeld € 102 miljard aan belastingvoordelen heeft verstrekt. Dat is gemiddeld 14% van het bbp en 64% van de totale belastingopbrengsten in die periode.
Voor de Europese Unie en de rijkere landen die lid zijn van de OESO ligt het gemiddelde aandeel van de belastinguitgaven op 5% van het bbp. In de Verenigde Staten verminderen belastinguitgaven de inkomsten van de federale overheid met meer dan 1,4 biljoen dollar per jaar: dat is bijna 7% van het bbp en ongeveer een derde van de uitgaven van de federale overheid.
De GTED is een initiatief van de Council on Economic Policies en het Deutsches Institut für Entwicklungspolitik. De database is gratis te gebruiken en bereikbaar op de website gted.net.
Bron: GTED/FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht