De Belastingdienst biedt vanaf 1 september 2024 een 2-jarige beroepsopleiding aan voor starters op universitair niveau in een fiscale richting. De opleiding biedt een combinatie van werken en trainingsdagen.

In de opleiding worden deelnemers als startende fiscalist, accountant of civilist in 2 jaar opgeleid tot belastingdienstprofessional. De deelnemers werken en leren 4 dagen in de week bij hun eigen afdeling. Eén dag in de week zijn ze in opleiding op locatie in Utrecht. Tijdens de studiedagen zitten deelnemers in gemengde groepen; dat betekent dat ze vanuit de afdeling heffing, invordering en controle bij elkaar zitten.

Decaan prof. dr. Tom Berkhout: "Maatschappelijke uitdagingen als artificial intelligence, klimaatverandering en uitdagingen op ICT-gebied, vragen veel van de Belastingdienst. We hebben daarom mensen nodig die breder kunnen kijken dan alleen belastingwetgeving, of één belastingwet. Je moet als professional snel kunnen schakelen met deelgebieden om je heen, om in samenwerking met collega’s relevante expertise op te halen en toe te passen. Dat leer je in de beroepsopleiding.”

De deelnemers maken uitgebreid kennis met de organisatie. Het besef wat het betekent om rechtsstatelijk te werken en vanuit verschillende perspectieven te leren kijken, is vanaf de start een belangrijk aspect in de opleiding, aldus programmamanager drs. Jeanne de Loos. Zo leren de deelnemers tijdens de beroepsopleiding zichzelf, de collega’s, het vak en de Belastingdienst kennen net als de impact van het handelen voor belastingplichtigen.

De Belastingdienst verwacht de beroepsopleiding in september 2024 met zo’n 50 deelnemers te kunnen starten. In 2025 volgt de tweede lichting. In de tussentijd werkt de Belastingdienst aan een beroepsopleiding voor hbo en later mbo. Berkhout geeft aan dat er veel belangstelling is voor de nieuwe opleiding.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

68

Gerelateerde artikelen