De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft twee nieuwe subsidieregelingen gepubliceerd voor de aanpak van piekbelasting bij veehouders voor het verminderen van stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden. Het gaat om de Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) en de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp).

Deze subsidies komen naast de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) die eind september bekend wordt gemaakt en in november 2024 opengaat. Deze regeling is speciaal bedoeld voor kleinere sectoren bedoeld zoals bedrijven die vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen houden.

Met de investeringssubsidie Sbv ontvangt de veehouder een vergoeding om te investeren in (een combinatie van) technieken die zorgen voor minder stikstofneerslag. De subsidieregeling gaat open vanaf 21 oktober 2024, met een beschikbaar gesteld bedrag van € 60 miljoen. Zie verder de regeling in de Staatscourant.

Met de verplaatsingsregeling Lvvp vraagt de veehouder subsidie aan voor het vrijwillig verplaatsen van zijn bedrijf in Nederland of in een ander land binnen de Europese Unie. In totaal is er € 105 miljoen beschikbaar voor deze regeling. Zie de regeling in de Staatscourant.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Subsidies

Dossiers: Agro

199

Gerelateerde artikelen