Voortaan zijn Wwft-instellingen verplicht een gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register op te vragen bij hun cliënten. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Tot 1 augustus jl. volstond een bevestigingsmail van de UBO-inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Alle Wwft-instellingen moeten op termijn weer directe toegang krijgen tot het UBO-register. Wwft-instellingen die de komende tijd nog geen gebruik maken van de KvK-dataservice, moeten via hun klanten UBO-informatie opvragen. De cliënt kan zelf een gewaarmerkt uittreksel bij de KvK opvragen met de functionaliteit 'UBO Inzien eigen gegevens'.

Deze regeling blijft bestaan totdat de Wwft-instelling is aangesloten op de UBO-registers. Dan geldt de wettelijke verplichting om zelf het UBO-register te raadplegen. Zie hiervoor de Kamerbrief van 17 april 2024.

Als een Wwft-instelling een verschil constateert tussen de informatie uit het UBO-register en informatie waarover de instelling op grond van iets anders beschikt, is de instelling verplicht dit terug te melden aan de KvK. Per 1 oktober a.s. geldt deze plicht ook als een Wwft-instelling een gewaarmerkt uittreksel ontvangt van de klant.

Wwft-instellingen kunnen zowel organisaties als natuurlijke personen zijn, zoals banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, advocaten en notarissen. Naar aanleiding van een uitspraak van de Europese rechter over privacybescherming wordt de toegang tot de Nederlandse UBO-registers beperkt tot een viertal specifiek afgebakende groepen. Het oude kabinet heeft hiervoor op de valreep een wijzigingswet ingediend.

Bron: NBA/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Fiscaal bestuurs(proces)recht

690

Gerelateerde artikelen