Met de nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), die op 1 januari 2021 is ingegaan, kan een ondernemer zonder instemming van alle schuldeisers toch een akkoord bereiken over een schuldregeling. De Belastingdienst brengt de voordelen van deze wijziging van de faillissementswet onder de aandacht van ondernemers.

De WHOA helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan. Met de WHOA kunnen deze bedrijven een doorstart maken of gecontroleerd stoppen. Een stappenplan - van voorbereiding tot akkoord - kan de ondernemer daarbij helpen. Zij kunnen nu al starten met de voorbereidingen om te proberen een faillissement te voorkomen.

Stappen

Op de website van de Kamer van Koophandel staat een stappenplan  en WHOA-routekaart. Het stappenplan gaat uit van de situatie dat de rechter akkoord geeft aan de voorgestelde schuldenregeling (homologatie). Bij elke stap staat hoeveel dagen het ongeveer duurt.

De zeven stappen zijn:

  1. leg afspraken vast in conceptakkoord (inschatting: vanaf 2 dagen tot maximaal 8 maanden);
  2. leg conceptakkoord voor aan schuldeisers (1 dag);
  3. organiseer een stemming (8 dagen);
  4. deel verslag van stemming (7 dagen);
  5. advocaat dient homologatieverzoek in bij rechtbank (1 dag, zo snel mogelijk);
  6. bezwaarperiode (8 tot 14 dagen);
  7. uitspraak rechter: homologatie-akkoord (de rechter neemt na de zitting zo snel mogelijk een beslissing over het akkoord van de ondernemer).

Bron: KvK/Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Insolventierecht

7

Gerelateerde artikelen