De NOB draagt een aantal pragmatische ‘work arounds’ aan, waardoor het mogelijk zou moeten zijn om al met ingang van 2020 aanzienlijke verbeteringen door te voeren voor met name spaarders in box 3. Dit schrijft de Orde in een commentaar naar aanleiding van brieven van staatssecretaris Snel van Financiën over de aanpassing van box 3.

Snel heeft aangegeven dat aanpassing van box 3 eerder dan 2022 niet mogelijk is. Het belangrijkste obstakel voor het snel invoeren van een aanpassing van de box 3-regelgeving wordt veroorzaakt door de aanpassingen die moeten worden gedaan aan de IT-systemen die de VA’s verzorgen. Dit probleem met de onjuiste VA’s kan met een eenvoudige rekentool worden opgelost, aldus de Orde. Met deze tijdelijke oplossing kunnen belastingplichtigen desgewenst al in 2020 een verzoek tot aanpassing van de VA doen.

Advies parlementair advocaat

Het advies en de conclusie van de parlementair advocaat zijn naar de mening van de Orde duidelijk als het gaat om de vraag of het kabinet de ruimte heeft om tot 2022 te wachten met een herziening van de belastingheffing in box 3 voor spaarders. Die vrijheid heeft het kabinet in ieder geval niet als de Hoge Raad voor de jaren 2017 en later – waarbij er een gedifferentieerde vermogensmix is ingevoerd – tot een gelijk oordeel komt als de jaren ervóór. Gelet op het feit dat het hier gaat om de uitleg van een oordeel van de Hoge Raad, meent de Orde dat het niet onmiddellijk dan wel onvoldoende gevolg geven binnen de mogelijkheden die het kabinet heeft, de beginselen van de rechtsstaat tart. Daarnaast is het zo dat, los van de vraag over juridische houdbaarheid van de huidige box 3, er een breed gedragen wens is in de Kamer om de box 3-heffing rechtvaardiger te maken.

Volgens de Orde zijn er geen zwaarwegende objectieve rechtvaardigingsgronden voor uitstel aan te voeren. Met ingang van 2020 kan vrij gemakkelijk worden gedraaid aan de bestaande knoppen van de bestaande box 3-regelgeving. Hierbij kan worden gedacht aan het verlagen van de fictief rendementspercentages, verlengen van de tariefschijven en/of het verhogen van het heffingvrij vermogen.

Lees het commentaar.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2019

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen