De keuze om het heffingsmoment van een aandelenoptierecht op te schuiven naar het moment van verhandelbaarheid, vindt de NOB een opvallende keuze. Dit schrijft de Orde in haar reactie op de internetconsultatie Aandelenoptieregeling. De term ‘verhandelbaarheid’ is een nieuw begrip in de Wet op de loonbelasting 1964 en deze term zal, naar de verwachting van de Orde, tot veel discussie leiden. Het verdient de voorkeur om het heffingsmoment op te schuiven naar het daadwerkelijke moment van vervreemding, aldus de Orde.

Naar de Orde begrijpt acht het ministerie aansluiting bij vervreemding als heffingsmoment niet wenselijk vanwege ingeschatte nadelen van uitstel van belastingheffing bij houders van aandelen in beurgenoteerde ondernemingen. Dit terwijl de wijziging van de aandelenoptieregeling gelegen is in het oplossen van een knelpunt bij niet-beursgenoteerde ondernemingen. Voorts zal de introductie van een heffing op het moment van verhandelbaar worden van de bij uitoefening verkregen aandelen, voor houders van beursgenoteerde aandelen de facto geen wijziging met zich meebrengen, omdat het moment van uitoefening bij beursgenoteerde bedrijven altijd een verhandelbaar moment betreft. De Orde vraagt of het in dit licht een overweging is om de gewijzigde regeling uitsluitend in te voeren voor niet-beurgenoteerde ondernemingen, waarbij het heffingsmoment komt te liggen op het moment van vervreemden van aandelen.

Ter zake van de keuzeregeling verzoekt de Orde om de toelichting aan te vullen met een praktisch voorbeeld voor de situatie dat gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van de keuzeregeling. Verder stelt de Orde vast dat de keuzeregeling alleen geldt voor een aandelenoptierecht en niet voor andere aandelen gerelateerde beloningen zoals bijvoorbeeld Restricted Stock Units (RSU’s). Een RSU is een recht van een werknemer om een gratis aandeel van de werkgever te kunnen ontvangen in de toekomst indien aan de gestelde voorwaarden is voldaan. De liquiditeitsproblematiek kan zich volgens de Orde ook voordoen bij RSU’s of andere aandelengerelateerde beloningsvormen. Is overwogen om deze regeling ook te laten gelden voor RSU’s?

Lees het hele commentaar.

 

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

49

Gerelateerde artikelen