"Een gebrek aan uniforme definities en richtsnoeren en verschillen in implementatie en interpretatie door de lidstaten." Dat is de kritiek van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs op de Europese DAC6-richtlijn die de meldingsplicht regelt voor bepaalde grensoverschrijdende constructies.

De Europese Commissie had een publieksconsultatie gehouden over een evaluatie van de administratieve samenwerking op het gebied van directe belastingen. Deze samenwerking omvat meerdere richtlijnen maar de NOB heeft zich in de (Engelstalige) kritiek beperkt tot DAC6. De consultatie is 30 juli jl. afgesloten.

De NOB pleit vanwege de verschillen in uitleg door de lidstaten voor een centrale leidraad waarin een uniforme interpretatie van definities wordt geborgd. Volgens de redenatie van de beroepsorganisatie zou meer uniformiteit ook in het voordeel van de belastingdiensten omdat alle lidstaten dan dezelfde informatie uitwisselen en DAC6 op consequente wijze wordt toegepast in vergelijkbare situaties.

Het complete commentaar (pdf) staat op de website van de NOB. Lees ook het thema Mandatory Disclosure.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

133

Gerelateerde artikelen