De huidige belastingmix vraagt om herbezinning, zo stelt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, de NOB. "Nederland vergrijst snel en kent ook een hoge afhankelijkheid van belastingen op arbeid. In dat licht komt de transformatie van het huidige belastingstelsel naar een robuust toekomstbestendig stelsel niet uit de verf in de gepresenteerde wetsvoorstellen", zegt de beroepsorganisatie in een commentaar op de belastingplannen voor volgend jaar.

Het grote aandeel van belastingen op arbeid en winst heeft een verstorende werking op de belastingmix vanuit een economisch perspectief, vindt de NOB. "Een groter aandeel van economisch minder verstorende verbruiks-, transactie- en groene belastingen kan de belastingmix houdbaar maken."

Waar de NOB wel gelukkig mee is, is dat het kabinet maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terugdraait, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling. De NOB kan het terugdraaien van deze maatregelen "goed begrijpen".

Ook de aandacht voor het ondernemingsklimaat en de concurrentiepositie van Nederland is wat betreft de beroepsorganisatie een gunstig aspect van het belastingpakket. "Het kabinet geeft in het regeerprogramma aan de ambitie te hebben in deze regeerperiode de basis te leggen om weer tot de top 5 van meest concurrerende landen wereldwijd te horen." Ook vindt de NOB het positief dat in de toelichting op de wetsvoorstellen bij de verschillende maatregelen wordt ingegaan op de doeltreffendheid en doelmatigheid daarvan.

De complete reactie van de NOB op de verschillende wetsvoorstellen staat op de website nob.net.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

7

Gerelateerde artikelen