In de Fiscale Verzamelwet 2026 doet het kabinet een voorstel om de publicatieplicht van ANBI's uit te breiden met tal van gegevens over onder meer de soort ANBI, de CBF-erkenning, het toezicht (en zo ja van welke instantie) en het eventuele stamvermogen. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vraagt zich af, als reactie op de internetconsultatie, of deze extra gegevens wel nodig zijn gezien de niet-fiscale doelstelling van de publicatieplicht: versterking van het publieksvertrouwen in ANBI’s.

De NOB mist in de toelichting hoe de extra informatie van de voorgestelde uitbreiding van de publicatieplicht helpt om het publieksvertrouwen in ANBI’s te versterken. De beroepsvereniging van hoogopgeleide belastingadviseurs verzoekt het ministerie van Financiën daarom om dit per voorgestelde uitbreiding van de publicatieplicht af te wegen en in het uiteindelijke wetsvoorstel toe te lichten waarom hiermee een bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling van de publicatieplicht.

Daarbij adviseert de NOB nadrukkelijk in overweging te nemen dat een beperkte set aan informatie mogelijk meer bijdraagt aan het doel van de publicatieplicht dan een overdadige set aan informatie. In dit commentaar (pdf) op de internetconsultatie van het wetsvoorstel beperkt de beroepsvereniging zich overigens tot de ANBI's. In de verzamelwet staan tal van andere (fiscale) wijzigingen waarvan de reactietermijn op 16 augustus afloopt.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

8

Gerelateerde artikelen