De NOB vraagt in haar reactie op het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 om verdere vereenvoudiging. Het valt de NOB op dat een groot deel van de geraamde opbrengsten hoogst onzeker is. Dit wordt bevestigd door het CPB. Volgens een recent artikel van een aantal Duitse wetenschappers bedragen de compliancekosten 1,6 miljoen euro per multinationale onderneming in het eerste jaar en 400.000 euro per volgend jaar. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak tot verdere vereenvoudiging, aldus de Orde.

Het Pijler 2-landschap blijft met dit wetsvoorstel zeer complex. Dat is niet verwonderlijk, gezien de OESO-modelregels en de daarop volgende richtlijn, en het commentaar en de Administrative Guidance. De NOB vraagt zich af of met de veilige havenregels de gewenste vermindering van complexiteit van de regelgeving wordt gerealiseerd. Op dit moment is alleen een beroep mogelijk op de tijdelijke veilige havenregel. Wanneer worden de definitieve uitkomsten van het Inclusive Framework over de permanente veilige havenregels verwacht?

Over de status van de OESO-publicaties worden kritische vragen gesteld. De NOB stelt voor om in de wet een expliciete verwijzing op te nemen naar de Administrative Guidance inclusief de latere aanvullingen en naar de aanvullingen van het OESO-commentaar op de OESO-modelregels.

De NOB juicht toe dat wordt nagedacht over het inrichten van zekerheid vooraf en dat vragen uit het buitenland in beginsel tussen Nederland en het buitenland zullen worden besproken en niet door belastingplichtigen. De NOB verzoekt echter wel om nadere verduidelijking hoe dit in de praktijk zal worden ingevuld. Buitenlandse belastingdiensten zullen immers voldoende aangrijpingspunten hebben om zelf vragen te stellen aan de buitenlandse belastingplichtigen van de groep.

De NOB vraagt zich nog steeds af of de diverse in dit wetsvoorstel geïntroduceerde extraterritoriale bijheffingen, te weten de inkomen-inclusiebijheffing (IIR) en de onderbelastewinstbijheffing (UTPR), wel mogelijk zijn onder de toewijzingsregels van door Nederland gesloten belastingverdragen. In dit verband verwijst de NOB ook naar het Advies Raad van State over het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 van 17 mei 2023 waarin een vergelijkbare zorg wordt geuit.

Lees de hele reactie.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

119

Gerelateerde artikelen