De NOB heeft gereageerd op de in april 2024 gestarte pre-consultatie ‘direct aanpassen’. In de pre-consultatie heeft het Ministerie van Financiën ideeën gedeeld om het voor burgers en bedrijven eenvoudiger te maken om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. De NOB begrijpt de wens van de wetgever om bij aanvullingen of verbeteringen van aangiften tot een laagdrempelige herzieningsmogelijkheid te komen en onderschrijft het uitgangspunt dat de rechtsmiddelen van bezwaar en beroep moeten worden gereserveerd voor situaties waarin sprake is van een inhoudelijk geschil. Tegelijkertijd betwijfelt de NOB of de beleidsrichting ‘direct aanpassen’ in zijn huidige vorm een goede balans vindt tussen het belang van de Belastingdienst om tot een juiste belastingheffing te komen enerzijds en de behoefte van belastingplichtigen aan praktische rechtsbescherming en rechtszekerheid anderzijds.

De NOB heeft een aantal kritische opmerkingen over de herzieningstermijn. Zo vindt de NOB een termijn van drie jaar bij herziening ten voordele nogal krap in vergelijking met de huidige vijfjaarstermijn voor ambtshalve vermindering. Dat geldt zeker ingeval uitstel is verleend voor het doen van aangifte en de definitieve aanslag pas ruim na afloop van het heffingstijdvak wordt vastgesteld. Verder verzoekt de NOB om te heroverwegen dat de herzieningstermijn ten nadele wel wordt verlengd met verleend uitstel voor het doen van aangifte, maar bij de herzieningstermijn ten voordele is dit niet het geval. Voorts stelt de NOB voor om de minimale termijn voor het indienen van een herzieningsverzoek ten voordele, te wijzigen van zes maanden in twaalf maanden. Ten slotte is de NOB zeer kritisch op de herzieningstermijn van acht jaar bij (i) kwade trouw of (ii) het niet doen van de vereiste aangifte. De NOB betwijfelt onder meer of de verlenging van de herzieningstermijn tot acht jaar proportioneel is.

Ten aanzien van de herzieningsgronden is de NOB van mening dat een eventuele (gedeeltelijke) uitsluiting van nieuwe jurisprudentie als herzieningsgrond in gelijke mate voor alle partijen zou moeten gelden. Het valt de NOB op dat die beperking alleen lijkt te worden betrokken op de herziening ten voordele.

Overslaan herzieningsfase

De NOB doet ook een aantal aanbevelingen ten aanzien van de herzieningssystematiek. De NOB stelt voor om een mogelijkheid te vormen voor het overslaan van de herzieningsfase als op voorhand duidelijk is dat sprake is van een inhoudelijk geschil. Dit zou wellicht kunnen worden vormgegeven door de inspecteur, al dan niet op verzoek van de belastingplichtige, de mogelijkheid te geven om tegelijkertijd met de belastingaanslag een voor bezwaar vatbare beschikking af te geven waarin de aangebrachte correcties worden toegelicht. Daartegen zouden dan direct rechtsmiddelen kunnen worden aangewend. 

Voor toepassing van de boete- en strafbepalingen wordt een onjuist herzieningsverzoek gelijkgesteld aan een onjuiste aangifte. De NOB meent dat in deze terughoudendheid geboden is bij de toepassing van bewijsrechtelijke sancties en de inzet van het boete- en strafrecht.

Lees het hele commentaar

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

242

Gerelateerde artikelen