Om misleiding van consumenten bij grondspeculatie tegen te gaan, willen notarissen eerder bij transacties worden betrokken. Ook willen zij meer mogelijkheden krijgen om medewerking aan dubieuze grondtransacties te weigeren. Dat zegt voorzitter Annerie Ploumen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Bij speculatieve grondhandel knippen grondhandelaren landbouwpercelen op om dit te verkopen aan kleine beleggers. Vaak met de (valse) belofte dat er op termijn op deze grond gebouwd mag worden. De notaris komt over het algemeen pas in beeld nadat de koopovereenkomst is gesloten, dus bij de eigendomsoverdracht.

Uit onderzoek van het FD in 2019 bleek dat beleggers al € 700 miljoen staken in zo'n 27.000 stukjes grond op meer dan 500 locaties in heel Nederland en dat er van die landbouwgrond nog nooit een bestemmingsplan is gewijzigd.

Beleggers hebben de afgelopen jaren veel rechtszaken gevoerd tegen zowel handelaren als notarissen. Handelaren zijn vooralsnog niet veroordeeld voor misleidende praktijken, maar verschillende notarissen kregen door de tuchtrechter wel maatregelen opgelegd. In 2021 werd een notaris uit het ambt gezet vanwege het niet nakomen van zijn verplichtingen bij grondtransacties.

Om aan deze praktijken een eind te maken stelt de KNB aan de Tweede Kamer een ‘drietrapsraket’ voor. De eerste maatregel is om ervoor te zorgen dat dit soort transacties onder AFM-toezicht komen te vallen en dus vergunningsplichtig zijn. Dit wordt bereikt door het afschaffen van de vrijstelling van de vergunningsplicht voor aanbieders van dit soort grondbeleggingen.

Daarnaast moet het begrip beleggingsobject aangepast te worden. Een perceel grond is nu namelijk geen beleggingsobject als de verkrijger ervan zelf verantwoordelijk wordt voor het beheer (onderhoud) ervan. Aanbieders van grondbeleggingen maken hiervan slim gebruik, waardoor er geen vergunning van de AFM nodig is.

De laatste maatregel die de KNB voorstelt is het laten opstellen van een koopovereenkomst voor dit soort transacties door de notaris. Daardoor kan de notaris de koper tijdig – dus voor het sluiten van de koopovereenkomst – waarschuwen voor de risico’s van deze transactie.

Bron: KNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

90

Gerelateerde artikelen