Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. Omdat de coronaregels langer gelden, wordt ook de steun verlengd. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.
De versoepelde voorwaarden waaronder zelfstandigen bijstand kunnen aanvragen, blijven nog even gelden. Vanuit de Tweede Kamer kwam de roep om de zelfstandigenregeling TOZO weer in te voeren, maar daar wil het kabinet nog niet aan. Het versoepelen van de voorwaarden in de Bbz, bijvoorbeeld het vervallen van de vermogenstoets, past volgens het kabinet beter bij het lagere aantal zelfstandigen dat steun nodig heeft.
Voor de loonsubsidie NOW gaan mogelijk andere voorwaarden gelden dan de afgelopen tijd. "Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht", zegt het kabinet over deze NOW-6. Bedrijven die een tegemoetkoming van de vaste lasten willen aanvragen, de TVL, hebben nog steeds met dezelfde voorwaarden te maken.
De garantieregeling en tegemoetkoming voor evenementen worden tot en met het derde kwartaal van volgend jaar verlengd. De eerste drie maanden geldt een subsidiepercentage van 90 procent, daarna van 80 procent. De precieze voorwaarden worden begin volgend jaar bekendgemaakt.
De culturele sector krijgt bijna 60 miljoen euro aan compensatie en 25 miljoen euro aan leningen.
Het kabinet hoopt in de eerste drie maanden van 2022 meer te kunnen zeggen over de steun op lange termijn. Hoewel de steun ondernemers helpt, is het ook "verstorend voor de economie en komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht". Omdat we langer met corona moeten leven, wil het kabinet ook "een nieuwe balans" vinden tussen ondernemingsrisico's en steun wegens maatregelen die door de overheid zijn opgelegd.
Bron: Rijksoverheid