Kamerlid Folkert Idsinga van Nieuw Sociaal Contract (NSC) overweegt om volgende maand bij een ingelast Kamerdebat over de problemen met de vermogensrendementsheffing een motie in te dienen met het verzoek om niet langer te wachten op een nieuw kabinet en het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel alvast naar de Kamer te laten sturen. Hij wil voorkomen dat de politiek opnieuw wordt overvallen door rechterlijke uitspraken, zoals gebeurde bij het beruchte Kerstarrest van 2021. Dat zegt hij tegen het FD.
Idsinga was tot vorige zomer namens de VVD woordvoerder fiscaliteit in de Kamer maar stapte in september 2023 over naar NSC. Volgens de fiscalist kan wetgeving voor een nieuwe vermogensrendementsheffing in box 3 niet wachten op de formatie. Van Rij is altijd afhoudend geweest met indiening van het wetsvoorstel vanwege de demissionaire status van het kabinet. Tegen het FD zegt hij nu dat hij het wetsvoorstel ‘graag’ alsnog zelf naar de Kamer stuurt, maar dan moet die daar wel nadrukkelijk om vragen.
Het demissionaire kabinet publiceerde 8 september 2023 een voorstel op de website internetconsultatie.nl voor een nieuwe manier om verdiensten uit vermogen te belasten. Het oude systeem werd eind 2021 onrechtmatig verklaard door de Hoge Raad. Het kabinet heeft daarom een stelsel opgetuigd waarin belasting wordt betaald over daadwerkelijk rendement uit vermogen. Hiervoor wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van kapitaal. Maar, benadrukte staatssecretaris Marnix van Rij destijds, een besluit is aan een nieuw kabinet.
Inmiddels is er verschillende malen gesleuteld aan het consultatievoorstel. In januari dit jaar zijn er verschillende verbeteringen aangebracht en een paar weken daarna verduidelijkte Van Rij dat het saldo van betaalrekeningen niet wordt uitgezonderd van het forfaitaire rendement op spaartegoeden in box 3.
Idsinga wil met de vervroeging van de Kamerbehandeling voorkomen dat de politiek opnieuw wordt overvallen door rechterlijke uitspraken, zoals gebeurde bij het Kerstarrest van 2021. "In het verleden is de Kamer op de handen blijven zitten, terwijl de rechter de politiek wel had uitgenodigd in actie te komen", zo zegt hij in de krant.
Bron: FD