Een nieuwe economische analyse van de OESO toont aan dat een voorgestelde oplossing, de zogenoemde tweepijleroplossing, voor een nieuw belastingsysteem in de gedigitaliseerde economie 'een aanzienlijk positief effect zou hebben op de wereldwijde belastinginkomsten'.
Dat meldt het economische en sociale samenwerkingsverband van 36 landen. Een andere verdeling van de belastingopbrengsten uit de digitale economie levert in combinatie met een minimumwinstbelasting wereldwijd $100 mrd aan extra overheidsinkomsten op. Dat is een stijging van 4%.
De gevolgen voor afzonderlijke landen zijn nog niet in kaart gebracht. Maar volgens de Oeso-analyse profiteren alle landen, met uitzondering van landen waarvan de inkomende directe buitenlandse investeringen hoger zijn dan 150% van het bruto binnenlands product. Dergelijke investeringshubs raken belastinginkomsten kwijt. Dat geldt dan ook voor Nederland, waarvan de inkomende investeringen een veelvoud zijn van het binnenlandse product.
Het voorstel van de OESO steunt op twee pijlers. Pijler één leidt tot verschuiving van heffingsrechten tussen woonstaat en bronstaat voor een breed scala aan bedrijven, en pijler twee beoogt de invoering van een minimumbelasting voor alle soorten activiteiten. Het voorstel is onderdeel van de BEPS, dat 137 landen en rechtsgebieden op voet van gelijkheid bijeenbrengt voor multilaterale onderhandelingen over internationale belastingregels.
De OESO-voorstellen voor het belasten van winst in de gedigitaliseerde economie zijn een fundamentele wijziging van het internationale speelveld op belastinggebied. In Nederland bestaan zorgen over de toename aan unilaterale maatregelen, zoals een digitaledienstenbelasting. Dat is voor het bedrijfsleven en de verschillende landen een slechte zaak, met als extra gevaar een handelsoorlog.
De analyse is beschikbaar op de website van de OESO.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht