Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor een 68-jarige man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en zes maanden en voor een 72-jarige vrouw een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 180 uur. Beiden worden beschuldigd van btw-fraude met een zogenoemde facturenfabriek.

De zaak draait primair om de 68-jarige mannelijke verdachte. Hij faciliteerde vanaf januari 2017 Nederlandse ondernemers in de kledinghandel bij het onterecht aftrekken van btw over hun inkopen elders in de EU. De kledinghandelaren kochten zelf rechtstreeks kleding zonder btw in bij leveranciers in Italië en Parijs. De verdachte maakte voor de kledinghandelaren valse facturen mét btw op, uit naam van wel tien van zijn verschillende Nederlandse katvangersbedrijven: zogenaamde (eerstelijns)ondernemingen. Deze ondernemingen waren op papier niet aan de verdachte te linken. In werkelijkheid waren het niet de tien bedrijfjes van de verdachte die aan de kledinghandelaren leverden, maar de buitenlandse leveranciers.

De in rekening gebrachte Nederlandse btw werd door de kledinghandelaren in aftrek genomen bij hun btw-aangifte. Zo konden zij de kleding in feite een stuk goedkoper krijgen. De verdachte kreeg hier een vergoeding voor van de kledinghandelaren van 7 a 8 procent. De verdachte nam in de administratie van de eerstelijnsbedrijven weer valse Nederlandse inkoopfacturen op van zogenaamde tweedelijnsbedrijven, zodat de eerstelijnsbedrijven effectief geen btw hoefden af te dragen. Op basis van de valse facturen ontving hij op de bankrekeningen van de aan hem gelieerde ondernemingen miljoenen euro's.

Er is in totaal een geldstroom van ruim 50 miljoen euro aan valse facturen geweest. De FIOD heeft een belastingnadeel van meer dan 10 miljoen euro berekend. Door geld over te boeken naar andere rekeningen, contant op te nemen en te gebruiken om auto’s en een woning te kopen, zou de verdachte ook bijna 1,5 miljoen euro hebben witgewassen. De verdachte vrouw wordt ervan verdacht van de opbrengsten van de valse facturenfabriek te hebben geprofiteerd, doordat zij onder meer in een huis woonde in Duitsland en van auto’s gebruik maakte die met deze criminele opbrengsten zijn gekocht

Rechtbank Amsterdam doet uitspraak over zes maanden.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

132

Gerelateerde artikelen