Tegen een 46-jarige strafrechtadvocaat heeft het Openbaar Ministerie tweehonderd uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Ralph T. zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden door in april 2020 iemand te laten meeluisteren met het politieverhoor van zijn cliënt. Daarin werden resultaten van een drugsonderzoek besproken, volgens justitie interessant voor nog niet opgepakte criminelen.

"Het moet voor u een hele bijzondere gewaarwording zijn om zonder toga in het verdachtenbankje te zitten", zei de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. De verdachte gaf aan dat het door zijn geheimhoudingsplicht ook lastig is om vragen te beantwoorden.

T. stond zijn cliënt in de coronaperiode telefonisch bij vanuit zijn kantoor in Schiedam. Ondertussen werden via een versleutelde chat specifieke details uit dat verhoor gedeeld, volgens de politie door een compagnon van de cliënt van T. Die vermeende compagnon was ook een cliënt van de advocaat.

In de chat gaat het onder meer over ketels die nog moeten worden weggemaakt. "Het criminele milieu maakte handig gebruik van het wettelijke privilege van de advocaat", aldus de officier van justitie. De verhoorde cliënt van T. zat volgens de aanklager in beperkingen en mocht dus geen contact hebben met derden.

In de chats wordt T. geprezen voor het mogen meeluisteren ondanks de beperkingen. "Ik heb erbij gezeten, bij het verhoor. Ik zat bij de advocaat en heb hem vijfhonderd gegeven", schreef de gebruiker van het chataccount.

De advocaat zelf beweert dat er niemand meeluisterde. Hij zei wel dat hij achteraf informatie had gedeeld met een derde, maar wilde daar verder niets over kwijt. De rechters mogen er volgens hem van uitgaan dat dit met toestemming was van zijn cliënt. Het OM noemde zijn verklaring een "juridisch trucje" om weg te draaien van zijn verantwoordelijkheid.

De verdediging verzocht om vrijspraak omdat T. geen geheim zou hebben geschonden. Ook vroeg hij rekening te houden met maatregelen die de tuchtrechter nog zou kunnen opleggen. De uitspraak is op 17 september.

Bron: OM/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

431

Gerelateerde artikelen