Het Openbaar Ministerie stelt dat een 61-jarige man uit Dordrecht voor een bedrag van bijna 5 miljoen euro heeft gefraudeerd met kinderopvangtoeslagen. Het vermoeden is dat hij ruim driehonderd Bulgaren hielp met het onterecht aanvragen daarvan. Dat zou zijn gebeurd van oktober 2021 tot aan zijn arrestatie op 24 juli.

"Het schadebedrag is enorm", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste inleidende zitting over de vermeende fraude. Volgens de aanklager heeft de verdachte Kadir K. in 2022 voor 135 veelal Bulgaarse gezinnen onterecht kinderopvangtoeslag opgevraagd bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. In dat jaar zou het schadebedrag 1,5 miljoen euro bedragen. In 2023 zou de Dordtenaar 195 aanvragen hebben ingediend, voor een bedrag oplopend tot 3,4 miljoen euro.

De man wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Hij maakte gebruik van andermans DigiD-gegevens en BSN-nummers. Deze personen bleken geen recht te hebben op kinderopvangtoeslag, omdat hun kinderen niet bekend waren bij de opgegeven kinderopvangorganisatie, stelde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) eerder.

Volgens het OM verdiende K. tonnen door als tussenpersoon te fungeren. Hij zou 10 procent van de toeslag zelf hebben geïncasseerd, mogelijk 500.000 euro in totaal. Volgens de aanklager is meer dan 200.000 euro op K.'s bankrekening binnengekomen en was sprake van veel stortingen naar het buitenland.

In 2013 kwam aan het licht dat een Bulgaarse bende op soortgelijke wijze op grote schaal had gefraudeerd met toeslagen. Dit zou volgens sommigen sterk hebben bijgedragen aan de toeslagenaffaire. Tienduizenden gezinnen werden ten onrechte beschuldigd van fraude en kregen hoge terugvorderingen. Het herstel van dit toeslagenschandaal is nog altijd gaande. "Terwijl het hele land nog verontwaardigd was over de aanpak van de toeslagenaffaire, zien we dat er ondertussen echte fraude wordt gepleegd, met forse schade", zei de officier.

"Ik werk als vrijwilliger", verweerde K. zich in de rechtbank. "Het zijn dingen die mij zijn overkomen, ik wilde gewoon mensen helpen en de sociale dienst was ervan op de hoogte. Als ik dat had geweten, had ik het niet gedaan."

De rechtbank besloot dat de man in voorarrest blijft. De volgende zitting is op 28 januari. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

66

Gerelateerde artikelen