Het Openbaar Ministerie heeft besloten, na meerdere gesprekken met de verdachte, presentator Gaston Starreveld en zijn advocaat, om het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude van 2009 tot 2017 tegen hem te seponeren. Aan Het Financieele Dagblad bevestigt de presentator Gaston Starreveld, bekend van het uitreiken van prijzen van de Nationale Postcode Loterij, dat hij met de Belastingdienst een overeenkomst heeft gesloten. Het OM zelf stelt op haar website dat de zaak op passende wijze bestuursrechtelijk is afgedaan. "Bij een efficiënte strafrechtspleging hoeft niet iedere fiscale strafzaak aan de rechtbank voorgelegd te worden."

In 2018 kwam Starreveld in beeld als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingadviseur Frank Butselaar en zijn cliënten, de dj’s Tiësto, Afrojack, Headhunterz en W&W. Vorig jaar sloot het dj-duo W&W, bestaande uit Willem van Hanegem junior en Ward van der Harst, een overeenkomst met de Belastingdienst. In 2022 seponeerde het OM het strafrechtelijk onderzoek tegen Nick van de Wall, beter bekend als dj Afrojack, wegens gebrek aan bewijs. Butselaar zelf werd vorig jaar in Italië gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Uit het onderzoek bleek dat Starreveld van 2009 tot 2017geen aangifte voor de inkomstenbelasting deed in Nederland omdat hij meende niet in Nederland woonachtig te zijn. Hij stelde in zijn aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2018 dat hij slechts 1 maand in Nederland woonachtig en belastingplichtig was. De Belastingdienst is van mening dat dit ten onrechte was. De presentator is wel belastingplichtig (gebleven) in Nederland omdat hij zijn werkzaamheden in Nederland verrichtte, zijn sociale leven hier had en een woning tot zijn beschikking had.

De presentator heeft gedurende het onderzoek openheid van zaken gegeven. Met de Belastingdienst is hij overeengekomen om alsnog, vanaf het aangiftejaar 2014, de verschuldigde inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast betaalt hij een boete van 50 procent over het bedrag van de verschuldigde inkomstenbelasting over het jaar 2018.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Strafrecht

873

Gerelateerde artikelen