In de handreiking ‘Beter Geregeld’ bieden ondernemers oplossingen voor het verminderen van regeldruk. Het rapport is een verdere uitwerking van de Ondernemersagenda ‘Vernieuwen, Versnellen, Verbinden’ en is door MKB-Nederland voorzitter Vonhof overhandigd aan minister Beljaarts van Economische Zaken.

Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Ondernemers zien de regeldrukkosten en rapportageverplichtingen de laatste jaren explosief toenemen. Ze besteden steeds meer tijd en geld om te bewijzen dat ze aan de regels voldoen. Dat kan zo niet langer. Ondernemers hebben de oplossingen in huis voor veel grote maatschappelijke opgaven, maar dan moeten ze daar wel de ruimte voor krijgen. Handhaaf regels en pak excessen aan, maar ga daarbij uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Met een beetje meer vertrouwen in burgers en ondernemers kan flink het mes in het aantal regels. Deze handreiking doet concrete voorstellen om de regeldruk aan te pakken en het is goed dat het nieuwe kabinet hier ook echt werk van wil maken.”

MKB-Nederland stelt meetbare reductiedoelstellingen voor. Voor het gehele bedrijfsleven zou een nullijn moeten gelden (one in, one uit). Voor individuele sectoren is het MKB-Indicatorprogramma een succesvolle methode gebleken om regeldruk op kosten en werkbaarheid in kaart te brengen. Verder vinden de ondernemers het essentieel dat de adviezen van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) worden opgevolgd. Het ATR is in het leven geroepen om politiek en overheid te adviseren over regeldrukeffecten van voorgenomen wet- en regelgeving. Ondanks dat meer dan de helft van adviezen negatief is, gaat het merendeel gewoon door, aldus MKB-Nederland.

Bron: MKB-Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

223

Gerelateerde artikelen