Ondernemers in Nederland zijn "onverminderd negatief" over het ondernemingsklimaat in ons land. Een ruime meerderheid (67 procent) vindt dat dit de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Meer dan de helft verwacht op korte termijn ook geen verbetering. Daarvoor waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland na een peiling onder 3100 ondernemers. Het CBS ziet dat het ondernemersvertrouwen voor het eerst in ruim een jaar is gedaald.

Bijna 40 procent noemt Nederland niet aantrekkelijk om in te ondernemen. De grootste zorgen van ondernemers hebben betrekking op regeldruk en vergunningverlening, loonkosten en werkgeverslasten, belastingen en premies en de krapte op de arbeidsmarkt. Ze zijn weinig hoopvol dat die zorgen worden opgelost. "Ze zien op deze onderwerpen niet alleen een verslechtering in de afgelopen jaren, ze verwachten voor de komende jaren dat het zelfs nog erger wordt", aldus de ondernemersorganisaties.

De organisaties klagen al jaren dat politici en bestuurders onvoldoende oog hebben voor ondernemersbelangen. Dat is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nog steeds het geval.

Uit de peiling komt ook naar voren dat een steeds groter deel van de ondernemers het niet langer ondenkbaar vindt om te vertrekken uit Nederland of te stoppen. Zo overweegt een op de vijf dit jaar met het bedrijf te stoppen. Twee jaar geleden was dit nog 10 procent. Daarbij denkt 17 procent erover om met (een deel van) het bedrijf uit ons land te vertrekken. Toch ziet de meerderheid van de ondernemers (61 procent) toekomst voor hun bedrijf in Nederland.

Ruim een kwart van de bedrijfseigenaren zegt dit jaar niet meer in Nederland te zullen investeren. "VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich al langer zorgen over de teruglopende bedrijfsinvesteringen", aldus de organisaties.

Tekort aan personeel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat in de landbouw, de visserij, de horeca en de autohandel de ondernemers het meest negatief zijn gestemd. Alleen zakelijke dienstverleners blijven positief over de vooruitzichten. Volgens de Conjunctuurenquête Nederland staat de stemmingsindicator nu op een stand van 5,4 negatief. Dat is ruim onder het gemiddelde van min 3,6 sinds de start van de meting in 2012.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat minder ondernemers positief zijn over de resultaten over 2024 dan het jaar daarvoor. "Voor 2024 rekent 69 procent van de ondernemers op een positief bedrijfsresultaat. Dat is iets minder dan een jaar geleden, toen 71 procent dat voor 2023 verwachtte. Vooral in de cultuur, sport en recreatie en de autobranche zijn ondernemers minder positief over het bedrijfsresultaat dan een jaar geleden", aldus het CBS.

Bouwondernemers zeggen het vaakst winst te hebben gemaakt in het afgelopen jaar (91 procent). In de detailhandel geven ondernemers dit met 48 procent het minst vaak aan. Volgens het statistiekbureau is een tekort aan personeel de belangrijkste belemmering voor ondernemers in hun bedrijfsvoering.

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

52

Gerelateerde artikelen