VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet oog heeft voor het belang van ondernemerschap in het Belastingplan 2025. De belangenorganisaties zijn met name te spreken over het deels of helemaal terugdraaien van maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat.

Dat schrijven ze in een brief aan de Vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Als voorbeelden van maatregelen die worden teruggedraaid en niet doorgaan noemen de ondernemersorganisaties de versobering van de mkb-winstvrijstelling, het schrappen van de faciliteit voor de inkoop van eigen aandelen door Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen en het verder uitkleden van de 30%-regeling.

Daarnaast wordt in de brief het globale evenwicht tussen IB-ondernemers en directeuren-grootaandeelhouders (dga's) aangehaald. Op termijn moet volgens de ondernemersorganisaties de belastingdruk van dga's weer aansluiten bij de belastingdruk van de zelfstandig ondernemers (rond 44 procent). "Op die manier voorkomen we dat de fiscale uitkomst afhankelijk is van de gekozen rechtsvorm."

Tot slot kan de versoepeling van de renteaftrekbeperking (earningsstrippingmaatregel) op brede steun rekenen in het Nederlandse bedrijfsleven. Het kabinet stelt voor de renteaftrekbeperking in de Vpb te versoepelen van 20 procent van de winst (EBITDA) naar 25 procent. "Dit is een belangrijke stap in de richting van de EU-norm van 30 procent", zo staat te lezen in de brief.

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

Dossiers: Prinsjesdag 2024

45

Gerelateerde artikelen