Het plan van het kabinet om het vrijstellingspercentage in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) te verlagen naar 70 procent boven 1,5 miljoen euro ondernemingsvermogen leidt tot een stevige verhoging van de (marginale) belastingdruk voor familieondernemingen. "Dit is in strijd met de uitkomsten van een recente evaluatie van de BOR en doet meer kwaad dan goed", aldus de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De ondernemersorganisaties voegen eraan toe dat veel landen om ons heen een volledige vrijstelling bij bedrijfsoverdracht kennen. "In dat licht past het niet de marginale druk bij bedrijfsoverdracht in Nederland bijna te verdubbelen. We vragen het kabinet deze en andere contraproductieve maatregelen te heroverwegen", zo reageren zij op een vervolgonderzoek naar de fiscale bedrijfsopvolgingsregeling van staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij.

Daarnaast ontbreekt volgens de belangenclubs in de lijst van maatregelen van de staatssecretaris een goed voorstel om onbedoeld gebruik van de BOR via zogeheten geacquireerde belangen te bestrijden. "Een verhoging van de omvang van het bezit in het familiebedrijf -in combinatie met een verruiming van de verwateringsregel- is een betere oplossing en werpt daarbij een hogere drempel op tegen beleggers en bestrijdt daarmee oneigenlijk gebruik."

Daarnaast missen VNO-NCW en MKB-Nederland aandacht voor de voortzettingseis die volgens de organisaties op dit moment de wendbaarheid van diverse ondernemingen na een bedrijfsoverdracht naar een volgende generatie belemmert.

De versoberingen van de BOR maken veel los in ondernemend Nederland sinds de staatssecretaris de maatregelen bekend heeft gemaakt via een vooraankondiging van het Belastingplan 2024. Eerder leverden een club van grote familiebedrijven en een groep van 'CDA-ondernemers' al stevige kritiek. Ook het Register Belastingadviseurs en de SRA denken dat de plannen beter kunnen.

De versoberingen in de BOR en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR) die het kabinet met ingang van 2025 wil doorvoeren volgen op een evaluatie waarin het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde dat de uitzondering voor ondernemers op de erf- en schenkbelasting doelmatig noch doeltreffend is.

Lees ook het thema De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.

Bron: VNO-NCW/MKB-Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

25

Gerelateerde artikelen