Als het kabinet de salderingsregeling in 2027 afschaft, loopt de terugverdientijd van zonnepanelen flink op. Consumenten die in dat jaar panelen kopen, verdienen hun investering pas na gemiddeld 13,7 jaar terug. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De vereniging roept de politiek op met alternatieve maatregelen te komen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te houden en consumenten te beschermen.

De salderingsregeling houdt in dat mensen met zonnepanelen de stroom die ze aan het net leveren mogen aftrekken van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Het nieuwe kabinet wil deze in 2027 afschaffen zonder dat er iets voor in de plaats komt. Dat maakt het voor consumenten niet meer aantrekkelijk om nog te investeren in zonnepanelen.

Door dalende prijzen van zonnepanelen en stijgende energieprijzen ging de terugverdientijd van zonnepanelen in de afgelopen twee jaar omlaag. Maar als het plan van het kabinet doorgaat, schiet die weer omhoog, aldus de onderzoekers. Een gemiddeld huishouden dat in 2024 panelen koopt, kan nog twee jaar salderen en deze in 9 jaar terugverdienen. Maar voor kleine gezinnen met een lager energieverbruik en vijf zonnepanelen op het dak gaat de terugverdientijd naar bijna 14 jaar, en zelfs naar 15,5 jaar als het zonnesysteem in 2027 wordt aangeschaft.

Het onderzoek van Berenschot is te raadplegen op de website van de Vereniging Eigen Huis.

Bron: VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Milieuheffingen

26

Gerelateerde artikelen