Werknemers vinden een gezonde werk-privébalans belangrijker dan het nastreven van carrièredoelen. Dat constateert uitzendconcern Randstad op basis van onderzoek. Persoonlijk geluk en mentale gezondheid hebben prioriteit. Zo'n zes op de tien Nederlandse werknemers zou een baan afwijzen als deze de werk-privébalans negatief beïnvloedt.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 45 procent van de Nederlandse werknemers zichzelf als ambitieus beschouwt als het gaat om hun carrière. Daarbij heeft 28 procent de behoefte om meer leidinggevende verantwoordelijkheden op te willen pakken. Wereldwijd ligt dat aandeel op 47 procent. "Dit weerspiegelt een trend waarbij werknemers flexibiliteit, werk-privébalans en mentale gezondheid prioriteren", stelt Randstad.
Het uitzendconcern ziet verder dat werknemers die geboren zijn na 2001, generatie Z, zich relatief vaak onbegrepen voelen door hun werkgever. Zij leggen volgens gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad vaker de nadruk op persoonlijke waarden en een gezonde werk-privébalans. "Over het geheel genomen illustreren deze bevindingen een gebrek aan begrip tussen werkgevers en de jongste generatie op de werkvloer."
Dat betekent volgens Van Mourik dat werkgevers "de nieuwe prioriteiten van talent dienen te erkennen voor het creëren van een toekomstgerichte en -bestendige werkomgeving". Daarbij kan volgens Randstad worden gedacht aan het aanleren van toekomstbestendige vaardigheden, zoals het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI), maar ook coaching, welzijn en mindfulness.
Bron: ANP/Randstad
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Kantoren, Employee benefits, Arbeidsrecht