Een regeling waardoor boeren bij de verkoop van hun grond geen belasting hoeven te betalen over de toegenomen waarde, werkt niet. Dat schrijven onderzoekers van het onderzoeksbureau SEO in een rapport dat het kabinet op 20 maart 2024 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij adviseren dan ook afschaffing.

De zogeheten landbouwvrijstelling is meer dan een eeuw oud en bereikt al sinds een wetswijziging in 2001 haar doel niet meer, aldus de onderzoekers. Toch bleef de wet in stand, onder meer omdat de grondmarkt en het concurrentievermogen van de landbouw er baat bij zouden hebben. Maar ook van zulke "neveneffecten" komt volgens SEO in de praktijk weinig terecht.

"Afschaffing is de logische en uitvoerbare beleidsoptie", luidt de conclusie. Naar schatting zou dat de staatskas volgend jaar 10 miljoen euro opleveren. Dat bedrag loopt op tot 182 miljoen euro per jaar in 2068.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt naar aanleiding van de evaluatie van de landbouwvrijstelling dat in de begrotingsregels het uitgangspunt is opgenomen dat bij negatieve evaluaties van bestaande fiscale regelingen deze in principe worden afgeschaft, aangepast of – indien relevant – omgezet in een subsidie. Gezien de demissionaire status van dit kabinet is het aan een volgend kabinet om de uitkomsten van de evaluatie te wegen en te beoordelen of en, zo ja, welke vervolgstappen geboden zijn naar aanleiding van deze evaluatie.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Agro

746

Gerelateerde artikelen