De Belgische federale regering neemt maatregelen om de pijn van de hoge energierekening thuis en aan de pomp te verzachten. De btw op aardgas wordt van 21 tot 6 procent verlaagd tot eind september en de al bestaande btw-verlaging op elektriciteit wordt met drie maanden verlengd tot eind september. Aan de pomp worden de accijnzen op diesel en benzine verlaagd met 0,175 euro per liter, ofwel 10 euro op een tank van 60 liter, mogelijk al dit weekend.

Huishoudens die nog met mazout, een stookolie, hun huis verwarmen krijgen eenmalig een voucher van 200 euro. Ook een vorige maand uitgebreide regeling om mensen of gezinnen in een kwetsbare of moeilijke situatie, bijvoorbeeld omdat ze een uitkering krijgen vanwege ziekte, te helpen met een zogeheten sociaal, lager tarief voor elektriciteit en aardgas, wordt voor ongeveer een miljoen gezinnen verlengd.

Volgens energieminister Tinne Van der Straeten zal een gemiddeld gezin jaarlijks 300 euro besparen door de maatregelen. Die kosten de regering 1,3 miljard euro maar ze kan daarvan 1,08 miljard euro financieren uit de hogere inkomsten van de schatkist door de hogere energieprijzen. In februari nam de Belgische regering al een pakket maatregelen dat 1,1 miljard euro kost.

Midden juni worden de diesel- en benzineprijzen opnieuw onder de loep gelegd. Eind september worden alle maatregelen geëvalueerd. Ook Nederland heeft fiscale maatregelen genomen om de energie- en benzineprijzen te dempen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Accijns en verbruiksbelastingen

13

Gerelateerde artikelen