De Deense belastingdienst is in Nederland een civiele procedure tegen Frank Vogel begonnen. De beurshandelaar en vastgoedondernemer wordt van fraude met dividendbelasting verdacht. Dat melden Quote en Follow the Money (FTM). Vogel wordt ook in Nederland vervolgd wegens 'CumEx-fraude', een andere naam voor het onterecht terugvragen van dividendbelasting.

Volgens de Denen vormden Vogel en zijn vennootschappen, waaronder het in Dubai gevestigde MOA Trading (Dubai) ltd, het brein achter grootschalig gesjoemel met dividenden. In de jaren 2013 tot en met 2015 stortte de Deense fiscus namelijk zo’n € 12,7 miljoen terug naar Canadese pensioenfondsen om zich vijf jaar later te realiseren dat die pensioenfondsen zich schuldig maakten aan fraude. Een fraude waar ook Vogel bij betrokken was, aldus de Deense fiscus.

De Haarlemse rechtbank, waar de civiele procedure loopt, vindt het verstandig om eerst enkele buitenlandse procedures af te wachten. De Nederlandse zaak wordt dus even aangehouden, aldus een recente uitspraak (nummer ECLI:NL:RBNHO:2024:7511). De artikelen in Quote en FTM zijn verschenen onder de titels Deense fiscus pakt fraudeverdachte en Quote 500-lid Frank Vogel aan en Deense fiscus procedeert nu ook in Nederland tegen Amsterdamse CumEx-handelaar.

Vogel is een investeerder en ex-bankier uit Aerdenhout en werd vorig jaar in Nederland gearresteerd op verdenking van illegaal dividendstrippen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Nederlandse belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht aan hem uitbetaald als gevolg van de fraude. Vogel, nog steeds verdachte, zit alweer een tijd thuis.

Bron: Quote/FTM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

418

Gerelateerde artikelen