De aangekondigde extra schijf in de inkomstenbelasting levert niet alleen wat op voor de huishoudens met een kleine portemonnee, maar ook voor de hogere inkomens. De eerste schijf wordt opgeknipt. Over het eerste deel van het inkomen, 38.441 euro per jaar, wordt 35,82 procent betaald. Over het tweede deel (vanaf 38.441 tot 76.816) gaat het om een tarief van 37,48 procent. Het hoogste tarief blijft hetzelfde.

Het eerste en het tweede schijftarief is gemiddeld lager dan het oude tarief voor de hele schijf (tot circa 76.000 euro). Daardoor profiteren ook mensen met een hoger inkomen. Het kabinet brengt de knip een stukje onder het modale inkomen aan: dat wordt voor 2024 rond de 44.000 euro geschat.

Het gaat dus om een flinke lastenverlichting, die overigens wel enigszins wordt beperkt doordat een belangrijke belastingkorting wordt afgebouwd. Het gaat om de algemene heffingskorting, die vooral voor de lagere inkomens wordt beperkt. Voor de hoge middeninkomens gaat deze korting juist iets omhoog.

Al met al leveren deze veranderingen werkenden een lastenverlichting op van 4,5 miljard euro. Dat zorgt er mede voor dat zij er volgend jaar in doorsnee 0,7 procent in koopkracht op vooruitgaan.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

7056

Gerelateerde artikelen