De beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB) heeft een modelbezwaarschrift gepubliceerd voor leden die in het geweer willen komen tegen de belasting op excessief lenen. Daarin staat dat deze leningenheffing inbreuk maakt op het Europees eigendomsrecht omdat die het draagkrachtbeginsel negeert. Dat meldt het FD.

Met het aangaan van een schuld, waarover rente moet worden betaald en die dient te worden afgelost, is er volgens het bezwaar geen sprake van inkomen dat de draagkracht vergroot. In het oordeel over box 3 stelde de Hoge Raad dat een heffing dient plaats te vinden naar draagkracht die is ontleend aan daadwerkelijk genoten inkomen. Ook het ontbreken van een overgangsregeling zou strijdig zijn met het eigendomsrecht, aldus het RB.

Ook de vereniging van accountantskantoren SRA attendeert haar leden op de mogelijkheid dat de belasting op excessief lenen sneuvelt bij de Hoge Raad. ‘We doen geen oproep om bezwaar te maken, maar het hoort bij de zorgplicht van een fiscaal dienstverlener om hierover met klanten te praten en desgewenst een bezwaar in te dienen’, zegt SRA-bestuurslid Edwin de Witte tegen het FD.

Eerder is er al twijfel geuit over de houdbaarheid van de zogenoemde villataks.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

497

Gerelateerde artikelen