Het openbaar maken van vergrijpboeten gebeurt alleen als sprake is van (voorwaardelijke) opzet en niet als sprake is van grove schuld.

Dat zegt staatssecretaris Snel (Financiën) in de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020. Omdat openbaarmaking ingrijpende gevolgen kan hebben voor de overtreder, raakt deze maatregel alleen de ernstige gevallen van medeplegen.

Onherroepelijk vaststaand

Het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020 is onderdeel van het pakket Belastingplan 2020 en bevat onder andere de maatregel om vergrijpboeten openbaar te maken die zijn opgelegd aan medeplegende beroepsbeoefenaars die belastingontduiking of toeslagfraude faciliteren.

De vergrijpboete wordt pas openbaar gemaakt als zowel de boetebeschikking als de beschikking tot openbaarmaking onherroepelijk vaststaan. De inspecteur moet, voordat hij eventueel tot openbaarmaking besluit, de overtreder schriftelijk in kennis stellen van zijn voornemen tot openbaarmaking. Daarmee is volgens de staatssecretaris de rechtszekerheid geborgd.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2019

3

Gerelateerde artikelen