Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Het kabinet wil de afschaffing van de vrijstelling van dividendbelasting bij de inkoop van eigen aandelen niet door laten gaan. De oppositie zwaait met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).

Bij het debat over de miljoenennota vorig jaar stemde de Kamer in met een voorstel van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie om dividendbelasting te gaan heffen op de inkoop van eigen aandelen door beursgenoteerde bedrijven. Destijds werd gerekend op een extra opbrengst voor de schatkist van dik 800 miljoen euro.

De nieuwe coalitie heeft in het hoofdlijnenakkoord afgesproken deze lastenverzwaring te schrappen. In de financiële paragraaf is daar een bedrag van opnieuw 800 miljoen euro aan gekoppeld. SOMO komt op basis van wat de oppositie "nauwkeurigere data" noemt evenwel tot een veel hoger bedrag: minstens 2 miljard euro.

GroenLinks-PvdA verzet zich al van meet af aan tegen wat de partij een "belastingcadeau aan buitenlandse aandeelhouders" noemt. "Dat cadeau blijkt nog veel groter en duurder dan al gedacht", zegt Kamerlid Senna Maatoug. Ook de ChristenUnie, PvdD, DENK en SP willen dat het kabinet het CPB om een nieuwe berekening vraagt van de gederfde inkomsten als deze maatregel doorgaat.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

237

Gerelateerde artikelen