De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als 'corona-maatregel'. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) voor tegemoetkoming van de loonkosten komt daarvoor in de plaats. Hoe gaat deze overgang in zijn werk?
De uitbraak van het Corona-virus heeft de afgelopen weken geleid tot een ongekend groot beroep op de regeling Werktijdverkorting voor werkgevers. De afgelopen dagen kon de overheid de aanvragen voor werktijdverkorting niet meer aan. Die liepen op van zeventienhonderd vorige week naar 78 duizend op dinsdag.
Bovendien is de regeling niet toegesneden op de ingrijpende gevolgen van de corona-uitbraak voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Daarom is de regeling met onmiddellijke ingang volledig ingetrokken ten gunste van de nieuwe tegemoetkomingsregeling. Volgens het UWV is de nieuwe regeling simpeler van opzet.
Let op
Ook bij omzetverlies wegens andere oorzaken dan de uitbraak van het COVID-19-coranavirus moet de werkgever gebruikmaken van de nieuwe regeling.
Verlenging werktijdverkorting?
Werkgevers kunnen geen werktijdverkorting meer aanvragen. Als een werkgever reeds een toekenning heeft gekregen voor werktijdverkorting, dan blijft deze vergunning van kracht. Indien hij gebruik maakt van de vergunning voor werktijdverkorting en na afloop daarvan verlenging wilt, moet hij gebruik maken van de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Werkgevers die via de website 'uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl' een aanvraag hebben ingediend maar nog geen antwoord hebben gekregen, krijgen hierover bericht. De aanvraag voor de ingetrokken wtv-regeling wordt in deze situatie beschouwd als een aanvraag voor de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Nieuwe, tijdelijke NOW-regeling
Er komt een nieuwe regeling, los van de ontheffing op werktijdverkorting en de WW. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van UWV een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. Het kabinet raamt de kosten op zo’n 10 miljard euro per kwartaal.
Belangrijk voor de snelheid: het gaat om voorschotten. Pas achteraf wordt gecontroleerd of het correct is gegaan. Het kabinet noemt dat 'uitvoeringstechnisch complex', maar het kan niet anders, want snelheid is nu ook van belang. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (evt. onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.
Voorwaarden
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling zijn als volgt:
- Bij de aanvraag committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.
- De aanvrager verwacht tenminste 20% verwacht omzetverlies.
- De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
- Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist.
Inhoud van de regeling
De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 maanden. Aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld. De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maar gaat tot maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
- indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
- indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
- indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.
Op basis een aanvraag bij het UWV zal het uitvoeringsinstituut een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.
Ingangsdatum
Een aanvraag voor de Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud is nog niet mogelijk. De exacte datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Het UWV hoopt dat het loket binnen twee weken open kan als de systemen zijn afgesteld.
De periode waarover een werkgever tegemoetkoming kan krijgen, hangt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor tegemoetkoming.
Tijdelijke contracten
De nieuwe tegemoetkomingsregeling is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk aan werknemers met een oproepcontract, tijdelijke baan, flex- of nulurencontract. Uitzendbedrijven kunnen ook voor uitzendkrachten die bij hen dienst zijn een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dat was ook bij de oude regeling het geval.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Salarisadministratie, Arbeidsrecht, Loonbelasting, Sociale zekerheid algemeen
Dossiers: Corona
Carrousel: Carrousel