Sinds zijn aantreden vorige maand heeft de Amerikaanse president Donald Trump talloze tarieven ingevoerd en steeds vaker gedreigd heffingen op te leggen aan geïmporteerde goederen. Persbureau Reuters heeft een overzicht gemaakt van zijn aangekondigde maatregelen.

Een hoeksteen van Trumps visie is een gefaseerde invoering van universele tarieven op alle Amerikaanse importen. Het idee is dat heffingen worden opgelegd tegen landen die zelf ook al invoertarieven op Amerikaanse producten hebben, de zogenoemde wederkerige heffingen.

Trumps tariefvoorstellen zijn verder gericht op verschillende belangrijke handelspartners:

  • Mexico en Canada
    De twee landen waren de grootste handelspartners van de VS in 2024 tot en met november, waarbij Mexico op de eerste plaats stond. Trump kondigde aan dat hij 25 procent invoerrechten zou opleggen bij importen uit Mexico en Canada, die op 4 februari in werking zouden treden. Net voordat die tarieven werden opgelegd, zette Trump ze echter stil tot 4 maart, in afwachting van onderhandelingen met die twee landen.
  • China
    Trump heeft vanaf 1 februari jl. een tarief van 10 procent ingevoerd voor alle importen uit China.
  • Europa
    Trump vindt de handelsoverschotten met de EU 'zorgwekkend'. De Europese lidstaten zijn eensgezind dat er tegenmaatregelen moeten komen als de Amerikaanse regering haar plan voor importheffingen op staal en aluminium doorzet. Eerder tekende Trump een decreet waarmee de VS in maart 25 procent belasting heffen op al het aluminium en staal dat het land binnenkomt, waarop onder andere de Europese Unie zei dat die tarieven niet 'onbeantwoord' zullen blijven.
  • Rusland
    Trump dreigt Rusland 'en andere deelnemende landen' met belastingen, tarieven en sancties als er niet snel een akkoord wordt bereikt om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.
  • India/Brics-landen
    Van alle belangrijke handelspartners van de VS hanteert India de hoogste tarieven op Amerikaanse export. Trump dreigt de hele Brics-groep met tarieven als zij hun plan voor een nieuwe munteenheid, die een concurrent van de dollar zou worden, doorzetten.
  • Colombia
    Trump heeft gedreigd met 25 procent invoerrechten op Colombiaanse goederen nadat het land weigerde vluchten te accepteren met migranten die uit de VS gedeporteerd zouden worden. De twee partijen hebben inmiddels een overeenkomst bereikt.

Ingedeeld op producten:

  • Metaal en aluminium
    De VS is de grootste aluminiumimporteur ter wereld, volgens gegevens van de Wereldbank. Het is de op één na grootste staalimporteur ter wereld, met meer dan de helft van die volumes afkomstig uit Canada, Mexico en Brazilië. Er zijn importtarieven aangekondigd voor alle soorten staal en aluminium, die gebruikt worden door Amerikaanse autofabrikanten, lucht- en ruimtevaartbedrijven en in de bouw en infrastructuur.
  • Halfgeleiders
    Trump heeft aangekondigd dat er tarieven komen voor halfgeleiderchips vanaf 25 procent of hoger. Hij gaf echter niet aan wanneer.
  • Farmacie
    Het opleggen van importheffingen van 25 procent of hoger op farmaceutische producten kan een probleem vormen voor Japan, de thuisbasis van grote farmaceutische bedrijven zoals Takeda, Astellas, Daiichi Sankyo en Eisai, en voor India.
  • Auto's
    Er komen heffingen op auto's vanaf 2 april anstaande. De EU heft bijvoorbeeld een invoerrecht van 10 procent op auto's, vier keer het Amerikaanse tarief voor personenauto's van 2,5 procent. De VS heft echter momenteel een tarief van 25 procent op pick-uptrucks uit andere landen dan Mexico en Canada. Trump zint ook op een 100 procent-importheffing voor onder meer elektrische auto's. 

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Douane

223

Gerelateerde artikelen